ГоловнеСоціум

В Україні схвалили план гуманітарного розмінування сільгоспземель

В Україні затверджено план заходів щодо розмінування сільськогосподарських земель для посівної. Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки.

Документ було затверджено у понеділок, 20 березня, за підсумками засідання Національного органу з питань протимінної діяльності.

Насамперед обстеження та розмінування здійснюватимуть у регіонах, де проблема забруднення територій є найбільш актуальною, а очищення полів — найбільш економічно обґрунтованою.

Обстеженню та, у разі потреби, розмінуванню підлягає понад 470 тисяч 854 гектари земель.

Зусилля з розмінування будуть спрямовані на малозабруднені землі з багаторічними насадженнями або заплановані під посів овочевих та баштанних культур.

Схваленим планом передбачено гуманітарне розмінування Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей.

При цьому найбільш економічно обґрунтованим визнано зосередження зусиль на розмінуванні першочергових сільгоспземель у Миколаївській та Черкаській областях.

План передбачає три категорії щільності забруднення, що впливає на час, необхідний для обстеження та очищення територій:

низька — території, де велися бойові дії, але є можливість виявлення вибухонебезпечних предметів;
середня — деокуповані території, які потрапляли до зони постійних обстрілів, здійснювали свою діяльність військові формування та на яких є висока ймовірність виявлення ВНП;
висока — території поблизу лінії бойового зіткнення, щодо яких є інформація про встановлені мінні поля і застосування засобів дистанційного мінування.

Обласні військові адміністрації мають забезпечити проведення весняно-польових робіт та не допустити невикористання розмінованих земельних ділянок.

Нагадаємо, наразі Україна є найзамінованішою територією світу. За даними МВС, на повне розмінування українських територій, де відбуваються чи проходили бойові дії, знадобиться до 10 років.

Раніше у Миколаївській області розпочали пріоритетне розмінування земель сільськогосподарського призначення.