ГоловнеСоціум

В Україні запустили портал для викривачів корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції у середу, 6 вересня, запустило Єдиний портал повідомлень викривачів. На ньому громадяни можуть повідомляти про зафіксовані факти корупції, інформує пресслужба НАЗК.

«Ефективне функціонування порталу є частиною вимог для початку перемовин про вступ України до Євросоюзу. Таким чином виконано їхні рекомендації та інтегровано досвід інших успішних держав із побудови взаємодії з викривачами», — зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

За пів року до порталу планують під’єднати понад 92 тисячі організації. Їх працівники, у випадку виявлення корупції зможуть надіслати анонімне повідомлення, яке оперативно надійде до керівників структур або уповноваженим) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до НАЗК, НАБУ, Нацполіції або органів прокуратури. Повідомлення на портал можна надіслати у будь-який час доби.

На першому етапі впродовж 30 робочих днів до порталу будуть підключені спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Офіс Генпрокурора, Національна поліція) та ДБР.

Протягом 60 днів — міністерства, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, обласні державні (військові) адміністрації. Протягом 90 робочих днів з дати запуску порталу до нього будуть підключені Апарат Верховної Ради Секретаріат Кабінету міністрів, Офіс президента, апарати (секретаріати) РНБО, ЦВК, Рахункової палати, КСУ, державні компанії тощо. Далі — обласні, міські, сільські та селищні ради.

Нагадаємо, днями НАЗК відкрило доступ до реєстру корупціонерів, але деякі дані засекречено. Наразі до реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, внесено 46 тисяч громадян.