ГоловнеПрогрес

Вчені розповіли з чого складається ядро Місяця

Нове дослідження допомогло французьким науковцям дізнатися, що Місяць має тверде ядро, яке складається з заліза. Про це повідомляє Space.

Використовуючи дані кількох космічних місій і процес, який називається лазерною дальнометрією, що точно вимірює відстань між поверхнею Землі і Місяця, команда авторів цього дослідження виявила, що зовнішнє ядро Місяця існує над твердим внутрішнім ядром. Це внутрішнє ядро, складається з металу, щільність якого нагадує щільність заліза, і має ширину близько 500 кілометрів, що становить близько 15% від розміру Місяця.

На додаток до цього відкриття, дослідники також знайшли докази, які підтверджують ідею про те, що матеріал у шарі між ядром і корою, який називається мантією, переміщався від моменту появи Місяця.

«Цей процес, який називається перевертанням місячної мантії, може пояснити, чому на поверхні Місяця можна знайти багаті на залізо елементи, оскільки матеріал мантії виходив нагору у вигляді вулканічної породи, що залишилася в місячній корі. Отримані результати можуть зрештою допомогти вирішити ще одну загадку, пов’язану з еволюцією Місяця, а саме – що спричинило майже повне зникнення магнітного поля Місяця, яке колись було в 100 разів сильнішим за сучасне земне», — йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що NASA планує здійснити висадку астронавтів на Місяць наприкінці 2025-го або 2026 року.