ГоловнеПрогрес

Вчені вирушать в експедицію, щоб з’ясувати, що довше — Амазонка чи Ніл

Міжнародна група дослідників у квітні 2024 року вирушить в шестимісячну експедицію Амазонкою. Вчені хочуть дізнатися точну протяжність річки, щоб з’ясувати, що довше — вона чи Ніл. Про це повідомляє Agence France-Presse.

«Головна мета — нанести річку на карту у всіх подробицях, а також задокументувати її біорізноманіття», — сказав бразильський дослідник та координатор проекту Юрій Санада.

Експедиція матиме назву Річка Амазонка: від льодовиків до моря. Вона розпочнеться в Андах Учасники подолають понад шість тис. км по території Перу, Колумбії та Бразилії та вийдуть до берегів Атлантичного океану.

Експедиція фінансуватиметься міжнародними організаціями.

«У разі успіху така ж експедиція пізніше вирушить на Ніл», — повідомив Санада.

До слова, нині у Книзі рекордів Гіннесса перше місце посідає Ніл з довжиною 6,65 тис. км. А витоком американської річки вважається верхів’я річки Апурімак на півдні Перу. Але у 2014 році американський дослідник Джеймс Контос висунув альтернативну теорію, згідно з якою джерело річки Амазонки знаходиться в північному Перу, тому її довжина щонайменше на 77 км більша, ніж прийнято вважати.

Нагадаємо, тропічні ліси Амазонки можуть перетворитися на суху рівнину, на якій ростимуть лише рідкісні чагарники, вже до 2064 року. Це станеться не лише через клімат, а й прикладе свою руку людина, спрогнозував професор Університету Флориди Роберт Вокер.