ГоловнеПрогрес

Вчені виявили «оголену» зірку

Вчені вперше виявили так звану оголену зірку проміжної маси. Зазначається, що це відсутня ланка в еволюції таких зірок, пише Phys.

«Оголені зірки — це гігантські зірки, які втратили більшу частину свого зовнішнього шару і оголили гаряче і щільне ядро. Більшість таких зірок формуються в подвійних зоряних системах, де друга зірка якраз і забирає речовину в оголеної зірки», — йдеться в повідомленні.

У цьому випадку вчені провели спостереження, як вони припускали, за однією з великих зірок у сусідній з нами галактиці Мала Магелланова Хмара. Так, з’ясувалося, що це не одна зірка, а подвійна зоряна система, яка складається з оголеної зірки проміжної маси та її компаньйона — так званої Ве-зірки. Остання забирає речовину у свого сусіда.

«Вдкриття показує, що ці зірки можуть сильно відрізнятися від очікуваних від них властивостей. Виявилося, що замість того, щоб повністю втратити свій зовнішній шар, такі зірки можуть зберігати невелику, але достатню кількість водню поверх своїх гелієвих ядер, через що вони здаються набагато більшими і холоднішими, ніж є насправді. Ми назвали їх частково оголеними зірками, і вони дуже схожі на звичайні гарячі гігантські зірки, тому їх так складно виявити. Нова зірка за масою всього в кілька разів більша за Сонце, що дуже незвично, тобто дуже мало, для блакитного надгіганта», — додали астрономи.

Вважається, що оголені зірки вибухають наприкінці свого життя особливим типом наднової. А коли станеться вибух наднової, то в цій подвійній системі зірки поміняються своїми ролями.

Нагадаємо, раніше було названо найбільшу та найменшу зірки.