ГоловнеПрогрес

Вчені з’ясували, що вплинуло на постійне виверження вулканів на Венері

Група вчених з’ясувала, що у безперервних виверженнях вулканів на Венері винні астероїди, які бомбардували планету і перегріли її внутрішню частину. Про це повідомляє Space.com.

Планетологи оцінюють вік поверхні планети, підраховуючи кількість кратерів на ній. Чим більше кратерів, тим старішою має бути поверхня. Наприклад, Земля має дуже мало видимих кратерів, оскільки поверхню планети змінюється з допомогою зон субдукції межах між континентальними плитами.

На Венері немає тектоніки плит, але вона має величезну кількість вулканів — понад 80 тисяч. Більшість з них є вулканічними жерлами, з яких просочується лава. Протягом геологічного часу лава може заливати поверхню планети, заповнюючи кратери і створюючи більш молодий вигляд, ніж справжній вік Венери — 4,5 мільярда років.

На Землі основною рушійною силою вулканізму є тектоніка плит, якої немає на Венері. Тому те, що робить планету вулканічно активною, поки залишалося загадкою. Одна з провідних теорій полягала в тому, що Венера переживає спалахи катастрофічного вулканізму кожні 500 мільйонів років, коли тепло накопичується під товстою, застійною корою, але механізм, який дозволяє це робити, завжди був описаний нечітко.

І ось команда планетологів на чолі з ученою Симоною Марчі з Південно-західного дослідницького інституту, знайшла пояснення тому, що відбувається.

Відомо, що на початку історії Сонячної системи багато молодих планет зазнали масивного обстрілу астероїдами та кометами. Команда порівняла історію зіткнень Землі та Венери і виявила, що остання зазнала більш ударів.

«Більш високі швидкості ударів призвели до масштабнішого плавлення силікатів, розплавивши до 82% мантії Венери», — каже співавтор дослідження Ралука Руфу.

Як показало нове дослідження, Ця додаткова енергія перегрівала надра Венери, підтримуючи вулканізм, який тривав мільярди років.

Раніше повідомлялося, що телескоп Габбл зробив унікальний знімок величезного скупчення галактик під назвою eMACS J1353.7+4329.