ГоловнеПрогрес

Виявлено сигнали в мозку, що викликають формування залежностей

Дослідники з університету Мічігану знайшли сигнали в мозку, які викликають формування залежностей у людини. Результати роботи вчених опубліковано у журналі eNeuro.

У своєму дослідженні вчені зосередилися на взаємозв’язку між переносником холіну в мозку, цитокінами та відмінностями між сигналами на тваринній моделі щурів.

«Холін — це білок у клітинній мембрані, необхідний для контролю уваги, а цитокіни — білки, які стимулюють або сповільнюють імунну систему. Поведінку 197 тварин вивчали за допомогою тесту Pavlovian conditioned approach (PCA) протягом послідовних сеансів, що тривали понад п’ять днів», – розповіли вчені.

За їхніми словами, у тварин з поганим контролем уваги при виборі акцентів розвивався сильний потяг, спровокований сигналами в мозку.

«Випробовувані з погано функціонуючими переносниками холіну і з підвищеними показниками цитокінів важко контролювали увагу», — додали фахівці.

Так, дослідники викликали штучне підвищення рівня цитокінів та виявили важливий зв’язок між їх підвищеним виробленням та зниженням функції перенесення холіну.

«Це сприяє порушенню контролю уваги та схильності до залежності», — підсумували дослідники.

Нагадаємо, раніше в Швейцарії вчені Женевського університету досліджували механізм виникнення кокаїнової залежності та з’ясували, що вона з’являється через порушення балансу в мозку двох нейромедіаторів – дофаміну та серотоніну.