ГоловнеЗдоров’я

Визначено причину пошкодження серця під час лікування раку

Лікування раку провокує багато негативних наслідків для здоров’я людини. Але вчені з Університетського коледжу Лондона знайшли вихід, як усунути один із цих побічних ефектів — ушкодження серця чи кардіотоксичності. Про це пише New Atlas.

Зазначається, що кардіотоксичність — це ушкодження серця, яке виникає в результаті лікування деяких видів раку і прийому ліків. Цей побічний ефект може з’явитися через кілька років після закінчення лікування від онкології.

Пошкодження заважає серцю нормально перекачувати кров, тому може спричинити серцеву недостатність.

Дослідникам вдалось ідентифікувати 33 білки в крові, які пов’язані з підвищеним ризиком розвитку низки серцевих захворювань, і серцевої недостатності в тому числі.

«Білки, які ми виявили в межах нашого дослідження, допоможуть прискорити створення таких ліків у майбутньому, щоб використовувати нові методи лікування як раку, так і хвороб серця. Так учені стануть упевненішими в дії ліків, що розробляються, щоб уникнути появи пошкоджень серця», — сказав дослідник Флоріан Шмідт.

За його словам, нове відкриття сприяє розробці ліків від раку, які не впливають на звичайні білки, та препаратів, які не шкодитимуть людям, що мають проблеми із серцем.

Нагадаємо, раніше вені з Північно-Західного університету в США з’ясували, що імунна відповідь організму дуже важлива у відновленні серця після нападу.