ГоловнеПрогрес

Внутрішнє ядро планети не зовсім «тверде» — вчені

Вчені заявили, що внутрішнє ядро Землі не однорідне. За їхніми словами, воно містить безліч варіацій. Так, дослідники виявили, що «серце» нашої планети не є повністю твердим. Про це пише Space.

Згідно з дослідженнями, ядро планети — це мішанина з твердого і рідкого стану, яка доходить до самого центру Землі.

Це вдалося з’ясувати за допомогою слабких ехо хвиль землетрусів, які відбиваються від поверхні Землі з надр планети.

«Результати дослідження свідчать про те, що внутрішнє ядро, яке збільшується щороку на міліметр у міру затвердіння рідкого зовнішнього ядра, могло зростати швидше у певні періоди історія нашої планети. Всередині твердого серця Землі також можуть бути «завихрення рідкого заліза». Давним-давно внутрішнє ядро Землі могло рости дуже швидко. Після воно досягло рівноваги й швидкість його зростання сповільнилася. Швидше за все не все залізо стало твердим, а тому всередині серця нашої планети все ще може перебувати деяка кількість рідкого заліза», — заявив старший автор дослідження, сейсмолог з Університету Юти, Кіт Копер.

Як відомо, внутрішнє ядро Землі складається із заліза і нікелю. Його діаметр близько 2 440 км.

«Оскільки ми не можемо отримати прямий доступ до земного ядра, ми використали дані двох десятків сейсмометрів, налаштованих на вимірювання хвиль землетрусів і спостережень за випробуваннями ядерної зброї. Під час дослідження ми зосередилися на хвилях, викликаних землетрусами магнітудою 5,7 і вище — вони досить великі, щоб вібрувати до внутрішнього ядра планети, відправляючи назад слабке відлуння. Загалом було розглянуто 2 455 подібних землетрусів», — додав Копер.

За його словами, ці сигнали надзвичайно малі — розміром близько нанометра і саме тому їх надзвичайно складно виявити.

«Простими словами, «серце планети» не застигло гладко, а складається з клаптів різних структур», — резюмував Копер.

Нагадаємо, вчені заявляли, що ядро Землі з одного боку росте швидше, ніж з іншого.