ГоловнеПолітика

Всі ми хочемо бачити Путіна в Гаазі — Зеленський

Телеграм-канал Зеленского
Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі засудить президента країни-агресора Росії Володимира Путіна за воєнні злочини в Україні. Про це сказав український лідер Володимир Зеленський під час виступу у МКС у четвер, 4 травня.

«Безумовно ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира. В Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим за злочинні дії. Це має бути здійснено тут, у столиці міжнародного права. Я певен, це станеться, коли ми переможемо. А ми переможемо», – сказав Зеленський.

За його словами, «український суд може забезпечити відповідальність за більшість злочинів, скоєних окупантами».

«Але тільки одна інституція здатна відреагувати на злочин агресії. Це трибунал, а не щось гібридне. Це формально закриє тему, але це буде компромісом», – сказав президент, наголосивши: «Ми повинні мати повноцінний трибунал і повноцінну справедливість».

«Ми не можемо допустити ні «гібридного» імунітету, ні гібридного миру, пов’язаного із призупиненням воєнних дій. Правосуддя і справедливість – це те, що потрібно нам, а не гібридні форми», – зазначив він.

Зеленський закликав «трансформувати досвід Нюрнберзького трибуналу в нові операційні правила».

«Ми хочемо продовжити традицію обов’язкового покарання за злочин агресії – як гарантії неповторення такої агресії. Якщо ми хочемо справедливості, ми не маємо шукати виправдань, не маємо посилатися на недоліки наявного міжнародного права. Натомість ми повинні ухвалювати сміливі рішення, які виправлять ці недоліки. Саме це мали на увазі ініціатори Нюрнберга», – сказав президент.

Нагадаємо, станом на другу половину квітня в Україні зафіксували 80 тисяч випадків потенційних воєнних злочинів Росії. Вже засуджено 31 ворожого солдата.