ГоловнеЕкономіка

Вже два провайдери успішно пройшли тестування для роботи з системою е-ТТН

В Україні продовжується робота над проєктом впровадження електронної товарно-транспортної накладної для внутрішніх вантажних автомобільних перевезень. Перші провайдери електронного документообігу вже підтвердили здатність працювати з такою системою.

Про це в колонці на ЦТС розповів керівник USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Данило Молчанов.

«Сьогодні вже маємо такі результати: створена система реєстрації та обліку е-ТТН на перевезення вантажів автотранспортом, а також два провайдери електронного документообігу успішно пройшли тестування щодо взаємодії із системою е-ТТН», — повідомив він.

Він зазначив, що впровадження е-ТТН сприятиме прозорості на ринку автомобільних вантажних перевезень. На думку експерта, завдяки цьому вдасться мінімізувати можливість використання фіктивних документів і маніпулювання показниками у документації. А також усунути діяльність «сірих» перевізників, які не декларують комерційної діяльності, ухиляються від сплати податків та порушують конкурентні умови ринку перевезень. Крім того, якщо вдасться поєднати систему е-ТТН з іншими державними системами, то з’явиться можливість відстежувати ланцюги постачання нелегальної продукції.

В свою чергу, бізнес отримає швидкість, зручність та чесні правила на ринку перевезень. «Завдяки інтероперабельності сторони перевезення – вантажовідправник, перевізник та вантажоодержувач – зможуть швидко та вільно обмінюватися даними у системі та оперативно проводити взаєморозрахунки за перевезення, а також економити та дотримуватися екологічності, бо зникне паперова тяганина і не доведеться доставляти ТТН поштою чи курʼєром сторонам перевезення», — пояснив Данило Молчанов.

Нагадаємо, раніше заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач розповів, що для того, щоб уже зараз користуватися е-ТТН, компанії-учасниці ринку вантажних перевезень мають розпочати співпрацю з провайдерами електронного документообігу (ЕДО).

Впровадження системи е-TTН здійснюється Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури за підтримки Міністерства цифрової трансформації та USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і за участі ГО «Інститут аналітики та адвокації», яка на період реалізації проєкту є адміністратором системи е-TTН.