ГоловнеСоціум

Як змінити свої харчові звички у кращий бік: 6 ефективних способів

Покращити свої харчові звички досить легко.

З настанням нового року ми даємо собі обіцянку почати нове життя, і часто це стосується схуднення або поліпшення здоров’я. Замість того, щоб сідати на жорстку дієту або надмірно обмежувати «правильне харчування», пропонуємо вам кілька способів змінити свої харчові звички без серйозних заборон, а значить, і без ризику постійних зривів, інформує Ukr.Media.

Вносьте часткові корективи

Не намагайтеся різко поміняти всю систему харчування. Проаналізуйте, що конкретно не влаштовує вас в раціоні і внесіть точкові зміни. Наприклад, якщо ви звикли перекушувати солодощами або чипсами, змініть їх на сухофрукти і горіхи. Якщо ви часто пропускаєте сніданок — зосередьтеся на тому, щоб зробити його обов’язковим прийманням їжі.

Ви зможете відносно легко внести маленькі зміни в спосіб життя. Щадні корективи сприятимуть довгостроковим результатам, будь то позбавлення від зайвих кілограмів або поліпшення роботи організму.

Плануйте своє харчування

Постарайтеся продумувати збалансоване меню на день заздалегідь. Так у вас буде більше шансів уникнути спонтанних шкідливих перекусів або картоплі фрі на обід. Якщо ви берете їжу з собою в офіс — виділіть більше часу з ранку для готування, якщо звикли харчуватися в кафе — продумайте, куди підете на обід і вечерю. Якщо ж ви працюєте з дому — усуньте так звану тригерну їжу: все, через що у вас може трапитися зрив і переїдання. Печиво, шоколад, снеки — краще не тримати їх вдома у великій кількості, а купувати окремими порціями на один раз.

Їжте те, що подобається

Спробуйте знайти улюблені продукти серед їжі, яка корисна для організму. Можливо, ви здивуєтеся, але по-справжньому любити можна не тільки швидкі вуглеводи. Коли ви робите закупівлю їжі, подумайте, які здорові продукти вам дійсно подобаються? Спробуйте їсти їх протягом декількох тижнів. Шукайте рецепти, які включають ці продукти.

Виключіть рідкі калорії

Напої є найбільш частими винуватцями надлишку калорій. Якщо ви щодня вживаєте солодкий чай або каву, газовану воду або алкоголь — слід замислитися про те, щоб обмежити їх кількість або зовсім прибрати з раціону. Ви приємно здивуєтеся, коли побачите різницю в денному калоражі.

Ведіть щоденник харчування

Записуйте і аналізуйте все, що з’їдаєте за день. Спочатку це може здатися виснажливим, а тоді стане звичною рутиною. Харчовий щоденник допоможе відстежити помилки раціону і не перебрати калорій.

Слідкуйте за перекусами

Так, жменя горіхів або йогурт між прийманнями їжі можуть врятувати від голоду і зарядити енергією, але часто ми спонтанно перекушуємо зовсім не тому, що хочемо їсти. Відстежуйте такі прийоми їжі: попкорн за переглядом фільму, чипси або зайва порція алкоголю в компанії друзів, солодощі, якими пригостив колега в офісі. Якщо докласти трохи сили волі — всього цього можна уникнути. В крайньому випадку — зробити такі перекушування більш корисними. Поставте перед телевізором тарілку зі свіжими фруктами і приберіть подалі попкорн.