ГоловнеСоціум

Як зрозуміти, що людині реально потрібна допомога і як її правильно надавати

3 правила допомоги від психологів.

Якщо людина, яка у вас щось просить, визначає: обсяг допомоги, якість допомоги, місце допомоги, як і хто їй буде надавати цю допомогу, — тоді це не прохання і не допомога, а грабіж і бандитизм, інформує Ukr.Media.

Жертви психологічної маніпуляції

Уявімо, що сталася якась погана ситуація із жертвами. Через деякий час все закінчується і є поранені, всі стогнуть і кричать від болю.

Багато жертв, кому допомагати першому? У медицині є закон: допомагайте тим, хто мовчить. Той, у кого є сила і енергія — кричить, він — бореться. А той, який вмирає, той просто мовчить.

Коли бачите жебраків на вулиці, які кричать допомогти їм, то ці люди маніпулюють вами, їх можна назвати шахраями. Їх або змушують це робити, або у них психічний розлад. Їм у жодному разі не можна допомагати, так ви робите тільки гірше. Ви даєте згоду на те, щоб вони існували, а з вас робили жертву, психологічно «роздягали».

Ті люди, яким по-справжньому потрібно допомогти, вмирають на самоті і їх ніхто не чує. У них немає сил просити, але цього ви не дізнаєтеся, тому що немає доступу до їх тіла.

Як варіант, можна купити людині їжу. Часто можна відсікти маніпуляторів запитуючи: «Давайте зайдемо в магазин і я куплю вам хліб?». Відмовляються. Вони хочуть грошей, а просять на хліб.

Допомагаємо професійно або ніяк

Люди, які надають допомогу (науково доведено), визначають: як, в якому обсязі, де, що конкретно буде зроблено. Як рятують потопаючого? Метод простий: оглушити людину і тягнути за волосся. Це і є професійна допомога. Інакше він не дасть вам його «захопити» і ви потонете разом.

Якщо ви не знаєте і не вмієте допомагати, то не лізьте зі своїми порадами, так тільки нашкодите. Намагайтеся не втручатися в чужі суперечки, проблеми зі здоров’ям, і в ті ситуації, куди вас ніхто не кликав. Будете порушувати чужі кордони — будуть порушувати ваші.

Дайте людині заробити

Коли ви людині допомагаєте, то визначаєте всі умови. І якщо людина свідома, то цими умовами і вимогами, які ви виставляєте, створюєте їй роботу. Так, вона заробляє, виходячи з того, що ви їй говорите.

Приклад: вставати в стільки-то, пити ліки тоді-то, гуляти в стільки-то і т.п. і за це ви оплачуєте рахунки, їжу, і все інше. Поки ви цей договір виконуєте, умови надання допомоги працюють. Ставайте роботодавцем людини і відповідаєте за неї.

Якщо цього не робити, ви будете йти на приводу хворих людей. Які будуть придумувати всякі відмовки, щоб «смоктати з вас гроші».

Приклад: якщо грошей не даси, мої діти можуть померти з голоду, і т.п. це і є моральне гвалтування і грабіж.

Пам’ятайте, що якщо ви уклали такий договір допомоги, то дії повинні бути з того боку, якому надається підтримка. А інакше, вас будуть «годувати сніданками», ви будете злитися і буде тільки гірше.