ГоловнеСоціум

Японія планує почати поставки зброї в Україну

Японія розглядає можливість експорту зброї в країни, які ведуть боротьбу з вторгненням. Зокрема, це стосується України. Про це йдеться у пропозиції уряду Японії, повідомляє Nikkei Asia.

«Наразі Японія відправила в Україну тільки бронежилети та інше нелетальне спорядження. За чинними правилами, Токіо може передавати бойові літаки, бронетехніку та ракети тільки тим країнам, які спільно розробляють та виготовляють техніку», – наголошується у матеріалі.

Японський уряд, а також правляча Ліберально-демократична партія запропонували ідею розширити кількість країн, що можуть мати право на експорт зброї. Таким чином, країни, які зазнали нападу сил вторгнення, відповідатимуть вимогам щодо експорту зброї.

За словами прем’єр-міністра Японії Кісіди Фуміо, розширений військовий експорт «стане ключовим політичним інструментом для надання допомоги країнам, які зазнали агресії вналідок порушення міжнародного права».

Депутат верхньої палати Сато Масахіса запропонував направити в Україну реактивні системи залпового вогню.

Уряд та правляча коаліція почнуть дебати про експорт зброї вже після місцевих виборів у квітні.

Як вже раніше повідомлялося, Україна отримає від Японії грантову допомогу у розмірі $170 млн на здійснення Плану швидкого відновлення України.

Крім того, раніше ми писали, що Японія має намір надати $5,5 мільярда допомоги Україні.