ГоловнеСоціум

Японія виділить Україні $3,5 млрд цьогоріч

Уряд Японії планує направити в Україну $3,5 млрд прямої бюджетної підтримки протягом 2023 року. Ці кошти дозволять профінансувати пріоритетні витрати – соціальні й гуманітарні, повідомляє Мінфін.

Вказано, що про це йшлося на зустрічі міністра фінансів Японії Сунічі Судзукі з міністром фінансів України Сергієм Марченком у Вашингтоні.

«Україна надзвичайно цінує внесок Японії у прискорення нашої перемоги у війні, зокрема через системне надання фінансової, гуманітарної допомоги та санкційний тиск на Росію. Головуючи у G7 у 2023 році, Японія демонструє принципове лідерство у підтримці питання на порядку денному міжнародних заходів, а також у покращенні координації фіндопомоги для України», – сказав Марченко.

За його словами, зараз зовнішнє фінансування відіграє ключову роль у збереженні макроекономічної стабільності через значне збільшення витрат на захист та оборону.

У свою чергу представники мінфіну Японії висловили готовність підтримати Україну у відновленні, зокрема через потенційні спільні проекти з Японським агентством міжнародного співробітництва Джайка (JICA).

Також повідомляється, що з початку повномасштабної війни Японія вже надала Україні $581 млн пільгового фінансування.

Раніше Японія заявила про готовність виділити Україні $5,5 млрд додаткової допомоги, але передбачається, що $1,5 млрд із цієї суми можуть бути виділені у першому кварталі 2024 року, оскільки цьогоріч потреби у зовнішньому фінансуванні бюджету загалом вже перекриті.

А наприкінці березня стало відомо, що Японія виділила Україні пакет гумдопомоги на 470 млн доларів. Ці кошти переважно підуть на розмінування територій та відновлення енергосистеми.