ГоловнеЕкономіка

За рік Україна експортувала зернових та олійних культур на понад $20 млрд

За рік з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року Україна експортувала зернових та олійних культур на понад 20 млрд дол. США. Про це розповів в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко, пише пресслужба асоціації.

“За минулий сезон, з 1 липня 2022 року по 30 червня цього року, аграрний експорт, а це зернові, олія та олійні культури, принесли в економіку України понад 20 млрд дол. За попередній сезон це було понад 22 млрд дол.”, — зазначив Іващенко.

Іващенко зазначив, що за нормальних умов українські аграрії могли б сподіватися й на більші суми — 25-27 млрд дол, адже лише на простої суден із зерном українські аграрії втратили понад 1 млрд дол.

Він нагадав, що до 15 вересня діє заборона на імпорт до п’яти країн ЄС деяких видів агропродукції з України, але транзит українського зерна цими країнами не заборонений.

В. о. директора УЗА додав, що традиційні ринки збуту української агропродукції — не в сусідніх, а в західних європейських країнах, на півночі Африки та Азії.