ГоловнеПолітика

Зеленський може відвідати Німеччину

Президент України Володимир Зеленський вперше після початку війни з Росією може відвідати Німеччину у травні. Про це повідомила газета Bild am Sonntag з посиланням на джерела в урядових колах.

За їхньою інформацією, Зеленський може особисто бути присутнім на врученні премії імені Карла Великого у місті Аахен (федеральна земля Північний Рейн – Вестфалія) на заході Німеччини 14 травня. Однак поїздці президента України може перешкодити можливий контрнаступ ЗСУ, пише видання. Якщо він розпочнеться на той час, тоді Зеленський виступить перед учасниками церемонії по відеозв’язку.

Очікується, що на врученні премії Карла Великого з урочистою промовою виступить канцлер Німеччини Олаф Шольц. У 2023 році її лауреатом стали Зеленський та український народ за внесок в об’єднання Європи. Премія мала бути вручена 18 травня, але оскільки Шольц візьме участь у саміті G7 в Японії, церемонія нагородження буде перенесена на вихідні до цієї дати (13-14 травня).

Газета нагадує, що після початку війни Зеленський вже відвідав США, Велику Британію, Францію та Польщу.

«Хоча наша країна зараз є другим за розміром постачальником озброєнь після США, відносини між урядами в Берліні та Києві як мінімум непрості… Зустріч в Аахені між Шольцем та Зеленським може відкрити нову главу дружби», – йдеться у повідомленні.

Раніше Зеленський провів переговори з віце-канцлером ФРН Робертом Хабеком. Вони разом відвідали Чернігівську область.