ГоловнеЕкономіка

Зімбабве ввела в обіг цифрову валюту, забезпечену золотом

Резервний банк Зімбабве (Центробанк) у понеділок, 8 травня, запустив в обіг національну цифрову валюту, забезпечену золотом, яка буде служити законним платіжним засобом у країні. Про це повідомила телерадіомовна корпорація Зімбабве.

Цей крок є урядовою ініціативою для стабілізації місцевої валюти від її знецінення по відношенню до долара США.

«Цифрові золоті токени допоможуть стабілізувати фінансову систему країни. Вони дозволяють захистити заощадження та полегшити транзакції. Токени мають сприяти скороченню внутрішнього попиту на долари США та стримати знецінення національної валюти», — заявив голова Резервного банку Джон Мангудья.

Кожен цифровий токен Зімбабве забезпечений 1 г золота. Для фізичних осіб мінімальна вартість токенів повинна бути еквівалентна 10 доларам, для юридичних осіб — 5000 доларам. Для покупців відкриваються спеціальні рахунки, які мають вигляд як цифрових гаманців, так і спеціальних депозитів.

Золоті токени ходитимуть у Зімбабве паралельно із золотими монетами, які надійшли в обіг торік.

У 2022 році Зімбабве видобула рекордні у своїй історії 35,38 т золота. Країна посідає в Африці восьме місце за обсягами видобутку золота.

Ставку на розширення використання золота в національній фінансовій системі зроблено в умовах значного падіння обмінного курсу зімбабвійського долара цього року. Валюта Зімбабве торгується майже на 1070 зеландських доларів за 1 долар.

Однією з основних проблем економіки Зімбабве є висока інфляція. Продовольча інфляція в Зімбабве досягла у квітні 285%. Це найвищий показник серед усіх країн світу за цей період. З 2000 року проти Зімбабве діють санкції США та Євросоюзу.

Нагадаємо, у 2021 році Нігерія запустила власну цифрову валюту. Цифрова найра не є криптовалютою, а її курс прив’язаний до національної валюти Нігерії.