ГоловнеПрогрес

Знайдено ссавців, чия вагітність триває довше

Вчені вважають, що гренландські кити можуть бути вагітні до двох років. Про це пише IFLScience.

«Вагітність являє собою період часу між зачаттям і народженням, коли плід розвивається в матці самки ссавця. Наприклад, у людей тривалість вагітності становить 38 тижнів. При цьому тривалість вагітності приблизно на 2 тижні менша, оскільки овуляція і зачаття відбуваються приблизно через 2 тижні менструального циклу. Коли дослідники розглядають диких ссавців, вони фокусуються на періоді вагітності», — кажуть дослідники.

Під час нового дослідження вчені спостерігали за 10 самками гренландських китів з канадсько-західної гренландської популяції. Троє з цієї групи були ще незрілими, а тому в них спостерігався низький рівень прогестерону. У семи самок, що залишилися, рівень прогестерону був високим протягом приголомшливо довгого часу.

«Результати дослідження свідчать про те, що у самок гренландських китів рівень прогестерону підвищений у середньому протягом 23,5 місяця, що перевершує період вагітності в африканських слонів. Якщо цей напрочуд довгий проміжок підвищеного рівня прогестерону дійсно вказує на час, витрачений на вирощування телят, вони стануть рекордсменами серед ссавців», — додали експерти.

Нагадаємо, у породах едіакарського періоду в Канаді учені виявили приклад найдавнішого на сьогодні спарювання між двома різностатевими тваринами, який свідчить про те, що статевим розмноження було вже 540 млн років тому.