ГоловнеПолітика

Громадян країн Глобального Півдня вербують для війни в Україні

В той час як мобілізаційний ресурс всередині росії зменшується, країна-агресорка шляхом низки заходів кидає на фронт громадян із країн із дуже низьким доходом. Зокрема, з країн Глобального Півдня.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ, де були присутні полонені найманці, повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

«Ми бачимо зараз ситуацію, коли кампанія примусової мобілізації в країні-агресорці і так само кампанія укладання контрактів добігає певного завершення. Вже немає такої кількості людей, готових йти на фронт за гроші і російська федерація почала зіштовхуватися з труднощами в тому, щоб мобілізувати – мобілізаційний ресурс росії зменшується. Натомість росія активізувала свої зусилля агітації, мобілізації і кидання на фронт громадян країн із дуже низьким доходом. Це громадяни країн, які не можуть заробити в себе вдома», – зазначив він.

Україна дотримується всіх прав тих найманців, які наразі перебувають у полоні. Згідно з Женевськими конвенціями вони отримують повноцінне триразове харчування, за потреби – медичну допомогу та гуманне ставлення, як і інші військовополонені громадяни рф.

«Ми як країна хочемо показати громадянам цих інших країн, які воюють проти українців на фронті, що: по-перше: ці громадяни були кинуті як гарматне мʼясо. Тому що їх не навчали, дехто з них був обманутий. Потрібно, щоб вони розуміли, що навіть бідність і відсутність можливості заробити вдома може бути набагато краще, ніж загинути на чужій землі, воюючи за чужу армію та чужі інтереси», – пояснив він.