ГоловнеПолітика

Євросоюз і США об’єднують зусилля з підтримки демократичного розвитку Вірменії

ЄС і США підтримують демократичні перетворення та економічні реформи у Вірменії і готові поєднати зусилля зі сприяння її розвитку.

Сторони готові надалі сприяти стійкості Вірменії, економічній та соціальній інтеграції осіб, що були переміщені з Карабаху, із повагою до суверенітету й територіальної цілісності цієї країни та в інтересах безпеки й стабільності усього регіону Південного Кавказу.

Про це йшлося у спільній заяві для преси перед початком тристоронньої зустрічі високого рівня ЄС-США-Вірменія, що проходить у п’ятницю в Брюсселі, за участі президента Євркомісії Урсули фон дер Ляєн, державного секретаря США Ентоні Блінкена, прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна та високого представника ЄС Жозепа Борреля, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄС продовжуватиме підтримувати реформи у Вірменії дорадчою допомогою та фінансуванням. У цьому контексті, прем’єр-міністре (Пашинян — ред.), я хочу привітати вас із зусиллями у впровадженні демократичних реформ, незважаючи на виклики, які постають. Я також вітаю заходи, які Вірменія здійснює проти обходження наших санкцій проти Росії, щоб смертоносне обладнання та технології не потрапляли до російських військових. Це демонструє, що Європейський Союз і Вірменія дедалі більше наближаються у наших цінностях та інтересах», — наголосила під час виступу фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що ЄС підкріплює спільне бачення щодо майбутнього розвитку Вірменії цільовим планом стійкості й зростання для цієї країни ємністю 270 мільйонів євро у грантах на період наступних чотирьох років. ЄС допоможе Вірменії розвивати бізнес, виходити на нові ринки, впроваджувати інновації та реалізовувати ключові інфраструктурні проєкти, зокрема у розвитку поновлювальної енергетики та взаємопоєднання.

«Ми не забули про долю переміщених вірменів з Карабаху. Гуманітарна ситуація з біженцями у Вірменії залишається нашим пріоритетом. ЄС уже надав більше 30 мільйонів євро підтримки для біженців з минулого вересня, і ми будемо робити більше для їх довгострокової інтеграції», — додала президент Єврокомісії.

Своєю чергою Блінкен наголосив, що головною метою сьогоднішньої зустрічі у Брюсселі є підтвердження трансатлантичної підтримки демократичного та заможного майбутнього як для народу Вірменії, так і для більш інтегрованого та мирного регіону Південного Кавказу.

«Ми хочемо, щоб Вірменія посіла своє місце серед сусідів як потужна та незалежна держава, поєднана із іншими регіонами світу. США та Європейський Союз будуть частиною цих зусиль. Сполучені Штати планують виділити Вірменії більше 65 мільйонів доларів для підтримки економічних реформ, що на 50 відсотків більше, ніж два роки тому», — сказав американський урядовець.

Він зауважив, що ця допомога буде спрямована на вирішення питань продовольчої безпеки, завдань з розвитку цифрової інфраструктури, диверсифікації енергетики та торговельних партнерів, для досягнення інших ключових пріоритетів.

За словами Блінкена, ці зусилля будуть спрямовані також на підтримку та соціальну інтеграцію для 100 тисяч етнічних вірменів, які були переміщені з Карабаху. Це питання, на його переконання, є ключовим для довготривалої стабільності та процвітання Вірменії та для всієї регіональної безпеки.

Водночас Боррель нагадав, що два місяці тому ЄС і Вірменія провели раду співробітництва, яка засвідчила позитивний розвиток двосторонніх відносин. За участі американських друзів зусилля із забезпечення суверенітету, демократії та стійкості Вірменії будуть виведені на новий рівень.

«Ці заходи мають зміцнити стійкість Вірменії. Ми бачили, що країна стає ціллю для маніпуляцій та зовнішнього втручання. Частина наших зобов’язань — у тому, щоб підтримати вас у подоланні дезінформації, допомогти людям побачити вірний шлях. Ми переконані, що стабільна та більш сильна Вірменія означає більш стабільний та сильніший регіон Південного Кавказу. Ця робота буде відповідати інтересам усіх країн у цьому регіоні», — сказав Боррель.

Прем’єр-міністр Вірменії підтвердив відданість країни демократичним реформам, економічному розвитку, прагненню до стійкого миру й стабільності в усьому регіоні.

«Ми залишаємося відданими нормалізації відносин з Азербайджаном, на основі взаємного визнання суверенітету та територіальної цілісності одне одного, у відповідності до Алма-Атинської декларації 1991 року. Вірменія повною мірою віддана делімітації кордонів, на основі Алма-Атинської декларації, а також розблокуванню всіх регіональних комунікацій, з повною повагою до суверенної юрисдикції країн та на принципах рівності і взаємності», — зазначив керівник уряду Вірменії.

Як повідомляв Укрінформ, за заявами МЗС країни, у майбутньому Вірменія розглядає можливість подачі заявки на членство в ЄС.