ГоловнеПолітика

НАТО розпочне масштабні навчання з 90 тисяч військових

Північноатлантичний альянс планує провести наймасштабніші з часів холодної війни військові навчання в яких візьмуть участь майже 90 тисяч солдатів. Про це повідомило німецьке видання Bild в четвер, 20 січня.

Зазначається, що сценарієм навчань Стійкий захисник є напад РФ на територію Альянсу, що призводить до активації 5-ї статті Договору НАТО. Вона регулює зобов’язання надавати допомогу в блоці, та зазначає, що збройний напад на одного чи кількох союзників розглядається як напад на всіх.

Видання описує сценарій із секретного документа Бундесверу, але з міркувань безпеки не відображає всієї інформації про чисельність і пересування військ НАТО.

Навчання мають намір організувати на півночі Норвегії. Іншими місцями навчання, ймовірно, будуть Литва та Угорщина.

Бундесвер надасть 12 тисяч солдатів, а також 3000 транспортних засобів і 30 літаків. Велика Британія надасть авіаносець і кілька винищувачів F-35. На навчаннях, зокрема, перевірять оповіщення та розгортання національних і багатонаціональних сухопутних сил.

Нагадаємо, за даними американського Інституту вивчення війни, російський президент Володимир Путін створює інформаційні умови для майбутньої ескалації проти балтійських країн.

Раніше постпред Росії при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов заявив, якщо між НАТО та Росією відбудеться конфронтація, то Фінляндія «постраждає першою».