ГоловнеСвіт

Німеччина передасть Україні 10 тисяч боєприпасів

Німеччина найближчим часом передасть Україні 10 тисяч артилерійських боєприпасів. Про це у середу, 27 березня, повідомив глава ситуаційного центру України при міністерстві оборони Німеччини, генерал-майор Крістіан Фройдінґ в інтерв’ю виданню DW.

За словами Фройдінга, Німеччина вирішила поставити Україні боєприпаси в три етапи. Партія з 10 тисяч боєприпасів, яка надійде найближчим часом, є першим етапом у цьому плані.

Другий етап передбачає підтримку ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів за межами Європи. У її межах Берлін профінансує купівлю 180 тисяч снарядів, які України отримає в «другій половині» 2024 року.

Зрештою, третій етап стосується двосторонньої угоди Німеччини з третьою країною, яку Фройдінг відмовився називати, про постачання Україні ще 100 тисяч снарядів «приблизно з четвертого кварталу».

Крістіан Фройдінґ додав, що для успішного відбиття російських атак Україні найбільше потрібні «артилерійські снаряди, боєприпаси та ракети для сучасних систем ППО, а також броньовані бойові машини».

Він також розповів про навчання бійців ЗСУ у Німеччині. За його словами, ФРН за 2023 рік підготувала 10 тисяч українських військовослужбовців, а впродовж перших місяців цього року — ще від 3 до 4 тисяч.

Нагадаємо, німецький оборонний концерн Rheinmetall інвестує 300 млн євро у новий завод з виробництва боєприпасів.