ГоловнеСвіт

Президент Євроради закликав ЄС перейти на «воєнні рейки»

Євросоюз має перевести економіку блоку на «воєнні рейки». Про це у вівторок, 19 березня, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель звертаючись до лідерів країн ЄС.

За словами Мішеля, пріоритетами для Європейського союзу має бути швидке надання військової допомоги Україні та прискорена закупівля і доставка боєприпасів.

Крім того, на думку очільника Євроради, європейці мають зосередитися на ефективному впровадженні та забезпеченні дотримання санкцій проти Росії, а також на просуванні зусиль щодо використання прибутків від заморожених активів РФ.

«Десятиліттями Європа не інвестувала достатньо у свою безпеку та оборону. Настав час вжити радикальних і конкретних кроків, щоб бути готовими до оборони та поставити економіку блоку на воєнні рейки. Це означає витрачати більше та спільно купувати більше зброї», — сказав президент Європейської ради.

Посадовець додав, що необхідно допомогти оборонній промисловості ЄС отримати доступ до приватних і державних коштів та зменшити регуляторний тягар і бар’єри в галузі.

«Формування цього стратегічного мислення щодо безпеки вимагає сильного лідерства та чіткого розуміння терміновості загроз, з якими ми стикаємося. Я очікую, що наша Єврорада виконає це, — додав Мішель.

Міністр оборони України Рустем Умєров підбив підсумки чергового Рамштайну та зазначив, що пріоритетними темами під час ювілейного засідання Контактної групи з питань оборони України були боєприпаси, системи ППО, винищувачі F-16, а також дрони.