ГоловнеЕкономіка

США запровадили обмеження проти компаній із Росії, Китаю та ОАЕ

США запровадили експортні обмеження щодо трьох компаній із Росії, шести з Китаю і двох з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ). Про це йдеться у заяві Міністерства торгівлі США.

За словами уряду США, ці компанії могли «діяти всупереч інтересам національної безпеки або зовнішньої політики Сполучених Штатів».

Зокрема під обмеженнями серед російських організацій опинилися: підприємство «Аеросила», яке виробляє допоміжні силові установки, повітряні гвинти та силові перетворювачі для надзвукових літаків; «Дельта-Аеро», серед видів діяльності якої — ремонт і технічне обслуговування літальних апаратів; та «ОДК-Стар», яке займається розробкою, виробництвом і сервісним обслуговуванням комплексних систем паливоживлення і управління газотурбінними двигунами.

У міністерстві підозрюють, що разом із китайською Shenzhen Jiasibo Technology вони «у складі мережі» могли закуповувати аерокосмічні компоненти, включно з компонентами подвійного призначення для застосування в БПЛА, для Іранської авіабудівної промислової компанії.

«Ці компоненти застосовуються для розробки і виробництва БПЛА серії Shahed, які використовувалися Іраном для нападу на нафтові танкери на Близькому Сході», — йдеться в заяві.

Управління з контролю над іноземними активами Мін’юсту США (OFAC) внесло компанії «Дельта-Аеро», «Аеросила» та АТ «ОДК-Стар» до санкційного SDN-списку.

Ще одна компанія з Китаю — Jiangxi Xintuo Enterprise — могла підтримувати Збройні сили РФ, йдеться у заяві.

Китайські LINKZOL (Beijing) Technology і Xi’an Like Innovative Information Technology занесені до списку, оскільки їх підозрюю\ть їх у «придбанні товарів американського походження на підтримку зусиль Китаю з військової модернізації, зокрема на підтримку військової розвідки». Цю саму причину Мінторг США наводить, обґрунтовуючи введення обмежень проти Beijing Anwise Technology і SITONHOLY (Tianjin), що перебувають під управлінням Китаю.

Компанії з ОАЕ — Khalaj Trading LLC і Mahdi Khalaj Amirhosseini — могли брати участь в експорті та спробах експорту зі США до Ірану товарів, включених до списку комерційного контролю.

Нагадаємо:

У лютому США ввели санкції проти 93 компаній. Серед них — 63 компанії з Росії, вісім — з Китаю, 16 — з Туреччини, чотири — з ОАЕ, дві — з Киргизстану, по одній з Індії та Південної Кореї.

Тоді до санкційного списку, зокрема, потрапила Національна система платіжних карт (НСПК) — оператор російської платіжної системи «Мір».