ГоловнеПолітика

Три оборонні компанії Франції працюватимуть в Україні — Себастьян Лекорню

Між французькими та українськими оборонними підприємствами готують стратегічні партнерства, щоб співпрацювати у виробництві військової техніки. Мова йде принаймні про три французькі оборонні компанії, повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню в ефірі BFMTV.

«Французькі підприємства будуть створювати партнерства з українськими підприємствами, щоб на території України виробляти окремі деталі, у майбутньому – можливо і снаряди», – розповів він.

Серед компаній з французького боку, які будуть залучені у таку співпрацю, Лекорню згадав Delair, яка спеціалізується на безпілотниках. Раніше повідомлялося, що у неї замовлять 2000 дронів, з яких близько сотні – для України.

За словами міністра, передусім йдеться про створення підприємств для ремонту та обслуговування техніки, яку Франція передала Україні раніше, а також розміщення французьких фахівців-інструкторів з певного обладнання. Така робота має початися вже влітку цього року.

Окрім Delair, співпрацювати з українськими підприємствами буде Nexter-KNDS – виробник САУ Caesar і 155-мм снарядів. Поки що Caesar возять на ремонт і обслуговування до Польщі.

BFMTV з посиланням на неофіційні коментарі від обізнаних осіб пише, що розглядають розміщення цих об’єктів під землею, щоб їх не можна було уразити ракетами. Така співпраця передбачає, що в Україну поїде деяка кількість французьких військових та цивільних експертів з того чи іншого виду озброєння. Можливі місця розміщення таких підприємств залишатимуть у таємниці.

Раніше стало відомо, що президент Франції Еммануель Макрон зняв «червоні лінії» підтримки України. У Кремлі оперативно відповіли, що такі заяви «не відповідають інтересам французів».