ГоловнеСвіт

У Болгарії глава МЗС погодилась сформувати новий уряд

Міністр закордонних справ Болгарії та член правоцентристської партії ГЕРБ Марія Габріель погодилася сформувати новий уряд після відставки прем’єр-міністра Ніколая Денкова. Про це 18 березня повідомляє Reuters.

Зазначається, що відставка Денкова відкрила шлях до того, щоб партія ГЕРБ очолила уряд протягом дев’яти місяців, як було погоджено після минулорічних виборів.

«Я приймаю цей мандат з почуттям відповідальності, оскільки Болгарія потребує стабільності», — зазначила Габріель.

За її словами, партія Ми продовжуємо зміни попросила 24 години на обговорення деталей.

«Я сподіваюся, що протягом наступних 24 годин ми завершимо угоду, у нас немає розбіжностей щодо пріоритетів країни», — сказала Габріель.

Торік ГЕРБ та прозахідний блок на чолі з Ми продовжуємо зміни, який представляє Денков, домовилися, що Габріель займе пост прем’єр-міністра на ротаційній основі, після того, як Денков завершить свій дев’ятимісячний термін.

Раніше партія ГЕРБ заявила, що Габріель повинна зберегти свою посаду глави МЗС, поки вона буде прем’єр-міністром Болгарії, і запропонувала ротацію кожні 15 місяців замість дев’яти місяців.

Як відомо, на виборах у квітні минулого року ГЕРБ посіла перше місце, отримавши 69 місць у 240-місному парламенті. Блок на чолі з Ми продовжуємо зміни отримав 64 місця.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков 5 березня подав до парламенту заяву про відставку свого уряду, на день раніше від запланованого терміну в рамках узгодженої раніше ротації.