Аналітика

Голова Ради НБУ звинуватив правління банку в злочинах

Правління Нацбанку отримало безмежні повноваження за законом 2015 року, повідомив Богдан Данилишин.

Правління Нацбанку порушує Конституцію України і приймає рішення, які призводять до вкрай негативних наслідків. Про це заявив глава Ради Національного банку Богдан Данилишин у Facebook.

Як зазначив Данилишин, правління НБУ отримало безмежні повноваження за законом 2015 року.

«Прикриваючись незалежністю інституту, правління приймає ніким не контрольовані рішення», — написав він.

За його словами, Рада НБУ працює в рамках, відведених законом, і дає рекомендації, обов’язкові до виконання тільки в обмеженому колі питань.

«Наслідком цієї безконтрольності є так зване «очищення банківської системи» 2015 — 2016 рр., що завдало шкоди майже 38% ВВП, різке знецінення, а потім зміцнення гривні, що прямо порушує конституційну норму про стабільність національної грошової одиниці. А ще рішення щодо монетарної політики і облікова ставка, яка базувалася на особистих припущеннях членів монетарного комітету, піраміда ОВДП та ін», — розповів він.

Раніше стало відомо, що Рада НБУ оголосила діяльність правління Нацбанку неефективною і такою, що не відповідає викликам сучасного розвитку України в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році. Було запропоновано задіяти всі засоби і методи грошово-кредитної політики з метою пом’якшення монетарної політики НБУ.

Пізніше в НБУ відреагували на претензії з боку Ради центробанку. Рада Нацбанку вийшла за межі своїх повноважень, її рекомендації не вплинуть на політику регулятора, заявили в НБУ.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net