Прогрес

Вчені розробили антитіла, що нейтралізують коронавірус

З плазми людей, які перехворіли на COVID-19, мікробіологи виділили антитіла, які нейтралізують коронавірус. Випробування поки пройшли тільки на мавпах, попереду — клінічні випробування на людях.

Вчені з Китаю повідомили про отримання та успішні випробування на приматах моноклональних антитіл, що нейтралізують коронавірус SARS-CoV-2. Про це йдеться в статтях, які дослідники опублікували в журналі Nature.

Нейтралізація людських антитіл — один з найбільш багатообіцяючих терапевтичних підходів до лікування COVID-19. Її також можна використовувати як «тимчасову вакцину» для захисту від інфекції здорових людей.

З плазми людини, яка перехворіла на COVID-19, вченим вдалося виділити два моноклональних антитіла — CA1 і CB6 — і описати їхні характеристики. Обидва антитіла довели ефективність проти SARS-CoV-2 в лабораторних умовах, а CB6 успішно перевірили на макаках-резусах.

Антитіла — це білки, синтезовані імунними клітинами організму у відповідь на інфекцію. Вони зв’язуються з білком патогена — антигеном — і нейтралізують вірус. Антитіла, налаштовані на взаємодію з певним антигеном, називаються моноклональними.

Якщо відомі характеристики антитіл, то їх можна виробляти в лабораторних умовах і в промислових масштабах для діагностичних тестів і противірусних препаратів.

Дослідження проводилися біофармацевтичною компанією Junshi Biosciences спільно з вченими з Інституту мікробіології Китайської академії наук.

«Ми провели безліч паралельних розробок антитіл-кандидатів, які згодом були протестовані на моделі інфекції in vivo. Один з цих кандидатів продемонстрував сильну нейтралізуючу активність проти COVID-19», — наводяться в прес-релізі компанії слова одного з авторів дослідження Хуей Фен.

Усього вчені отримали 206 специфічних моноклональних антитіл з плазми восьми пацієнтів, які перехворіли на COVID-19. Два з них мали досить потужною нейтралізуючу активність проти SARS-CoV-2.

Несподіваним для дослідників стало те, що ці антитіла не діяли проти інших коронавірусів — SARS-CoV і MERS-CoV.

Вчені планують провести випробування на людях нового моноклонального антитіла в другому кварталі. Те, що CB6 ефективно захистив макак-резусів від інфекції, дає підстави для оптимізму, вважають автори дослідження.