Соціум

Українці озвучили місячні витрати на ліки

Опитування показало, що 13% респондентів нічого не витрачали протягом місяця на ліки, а 9% опитаних — понад 2000 гривень.

Опитування фонду Демократичні ініціативи і Центру Разумкова показало, що витрати українців на ліки і лікування з віком значно зростають, так само як і проблема вартості ліків. Про це йдеться на сайті фонду Демініціативи.

Відповідаючи на запитання «Скільки грошей протягом останнього року Ваша сім’я в середньому в місяць витрачала на ліки і лікування?», 13% респондентів заявили, що взагалі нічого не витрачали, 15% — витрачали до 200 грн на місяць, 24% — віддавали від 200 до 500 грн на ліки, 19% — платили від 500 до 1000 грн, 7% — витрачали від 1000 до 2000 грн, і майже 9% — віддавали на ліки і лікування понад 2000 грн на місяць.

За рік з часу попереднього дослідження (червень 2019 року) громадська думка щодо структури і гостроти проблем у сфері охорони здоров’я практично не змінилася.

Для 41% українців найбільшою проблемою залишається зростання цін на ліки, якими вони зазвичай лікуються.

Другою за значимістю проблемою є відсутність кваліфікованої допомоги з боку лікарів під час хвороби, вона залишається актуальною для 27% респондентів.

Третє місце поділили відразу три проблеми: 20% громадян заявили, що могли здати необхідні аналізи або пройти призначену діагностику тільки за гроші; 19% відзначили, що запис до лікаря або отримання довідок стали ще більш складними і заплутаними; і 19% поскаржилися на погіршення ситуації зі швидким і якісним наданням невідкладної допомоги.

Як відзначають соціологи, гострота сприйняття проблеми зростання вартості ліків збільшується з віком респондентів.

Опитування проведене Центром Разумкова і Фондом Демократичні ініціативи з 3 по 9 липня 2020 року. Загалом було опитано 2022 респонденти по всій Україні, за винятком окупованих Росією територій.

Нагадаємо, раніше опитування показало, що більше 40% українців не побачили покращення у сфері державних медичних послуг.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net