ГоловнеЕкономіка

Україна побудувала першу чергу сховища відпрацьованого палива для АЕС

Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом завершила будівництво першої черги Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Про це повідомляється на сайті компанії.

Зазначено, що в цьому сховищі наступні 100 років буде зберігатися відпрацьоване ядерне паливо з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української атомних електростанцій (АЕС). Вартість будівництва склала близько 2 млрд гривень.

Зокрема, було встановлено обладнання американської компанії Holtec International, а також було розпочато його налагодження, випробування і отримання необхідних ліцензійних документів.

«Ще 14 пускових комплексів будуть добудовані до 2040 року — паралельно із заповненням майданчика сховища контейнерами з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП)», — зазначили в Енергоатомі.

Раніше Україна вивозила відпрацьоване паливо з трьох АЕС в Росію, що коштувало Енергоатому близько 200 млн доларів на рік.

«Введення його в експлуатацію — це важливе геополітичне рішення. Таким чином вітчизняна атомна енергетика остаточно позбавляється залежності від російських спеціалізованих підприємств із переробки і тимчасового зберігання ВЯП. Енергоатом отримує можливість економити мільйони доларів і знижує власні витрати на виробництво електроенергії», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в червні 2017 року уряд України затвердив проект будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій. Спочатку його введення в експлуатацію було заплановано на березень 2020 року.

А в грудні 2018 року США поставили Україні перший контейнер для зберігання відпрацьованого ядерного палива.