ГоловнеЕкономіка

Доходи РФ від експорту нафти рекордно впали у вересні – ЗМІ

Доходи Росії від експорту нафти за вересень скоротилися на 17,3%, або 3,2 мільярда доларів, порівняно з серпнем. Про це повідомляє інформагентство Bloomberg із посиланням на інформацію Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

У повідомленні сказано, що прибуток РФ від експорту нафти у вересні скоротився до 15,3 мільярда доларів. Цей місячний показник є найнижчим за 2022-й рік.

Причинами рекордних збитків Росії стало зменшення експорту у країни ЄС на 390 тисяч барелів за день, а також зниження цін на нафту російської марки Urals на 8,7% порівняно з серпнем.

У МЕА також повідомили, що з початку цього року частка країн Євросоюзу в експорті російської сирої нафти і нафтопродуктів упала з 50 до 35%.

Фахівці прогнозують, що експорт російської нафти у країни ЄС ще більше скоротиться у грудні цього року.

Передбачається, що з початку зими набуде чинності перша частина санкцій Євросоюзу щодо російської нафти. Вона охопить весь морський та значну частину трубопровідного імпорту сирої нафти з Росії.

Крім того, друге різке зниження експорту нафти РФ варто очікувати на лютий 2023 року. Наприкінці зими набудуть чинності обмеження щодо імпорту російських нафтопродуктів.

Зазначимо, що правлячий режим Росії готується до падіння економіки країни до 2030 року через західні санкції.

Крім того, згідно з прогнозами західних ЗМІ, часткова мобілізація у Росії завдасть відчутної шкоди найслабшим сегментам російської економіки.