ГоловнеСоціум

Україна на третьому місці з імпорту зброї — SIPRI

За підсумками 2022 року Україна стала третім за величиною імпортером зброї у світі завдяки військовій допомозі країн Заходу після вторгнення Росії. Про це йдеться у доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Вказано, що з 1991 року до кінця 2021 року Україна імпортувала незначну кількість основних видів озброєнь.

«Завдяки військовій допомозі з боку США та багатьох європейських держав після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ця країна стала третім найбільшим імпортером основних видів озброєнь у 2022 році (після Катару та Індії) та 14 найбільшим імпортером за 2018-22 роки», — йдеться у дослідженні.

Зазначається, що за п’ятирічний період на Україну припало 2,0% світового імпорту озброєнь.

«Через побоювання, що постачання бойових літаків і ракет далекого радіусу дії можуть призвести до подальшої ескалації війни в Україні, країни НАТО відхилили запити України на них у 2022 році. Водночас вони постачали таке озброєння іншим державам, залученим до конфліктів, зокрема на Близькому Сході та у Південній Азії», — зазначив Пітер Д. Веземан, старший науковий співробітник програми SIPRI з питань передачі озброєнь.

Так, американський експорт зброї в Україну, який різко зріс після вторгнення РФ, все одно поступається за обсягом поставок зі США до Кувейту, Саудівської Аравії, Катару та Японії. Причина, зазначає SIPRI, у тому, що цим країнам США передають більш передове та дороге озброєння, зокрема бойові літаки та системи ППО. В Україну ж переважно надходило старіше озброєння, у тому числі зі складів Пентагону.

Нагадаємо, за підсумками 2022 року США виділили Україні $50 млрд. Ця сума включає допомогу у сфері безпеки, економіки, гуманітарної та соціальної підтримки. Від усіх країн НАТО Україна отримала $120 млрд.