Економіка

Більше 600 американських компаній закликали Трампа залагодити торговельну суперечку з Китаєм

Понад 600 американських фірм у четвер, 13 червня, закликали президента США Дональда Трампа врегулювати торговий спір із Китаєм, повідомляє DW.

Такі компанії, як Walmart і Target, найбільші в світі рітейлери, повідомили Трампу в листі, що додаткові штрафні мита завдадуть шкоди підприємствам і споживачам у США. За їхніми підрахунками, для американської сім’ї з чотирьох осіб витрати на покупки зростуть приблизно на 2000 доларів на рік.

В обігу також йдеться, що додаткові 25-відсоткові мита на імпорт загальним обсягом 300 млрд доларів призведуть до скорочення до 2 млн робочих місць в США. Автори посилаються на дослідження консалтингової фірми Trade Partnership. «Ескалація торгової війни не відповідає інтересам країни, обидві сторони програють», — йдеться в посланні.

Раніше, 5 червня, глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард заявила, що тарифний конфлікт між США і Китаєм призведе до уповільнення зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) обох країн і, як наслідок, до зниження темпів росту світової економіки в цілому. За словами Лагард, ця торгова війна може в наступному році обійтися світовій економіці в 0,5 відсотка валового внутрішнього продукту, що за обсягом більше, ніж весь ВВП ПАР. «Це заподіяні самому собі рани, яких слід уникати», — заявила економіст.