Світ

Другий турецький корабель почав бурові роботи біля Кіпру

Судно Yavuz здатне проводити бурові роботи на глибині понад три тисячі метрів. Роботи триватимуть ще 2,5-3 місяці.

Друге турецьке бурове судно — Yavuz — приступило до буріння біля берегів Кіпру. До теперішнього часу досягнуто глибини в 1710 метрів. Про це в середу, 7 серпня, повідомляє Анадолу з посиланням на міністра енергетики і природних ресурсів Туреччини Фатіха Донмеза.

За його словами, у бурових роботах на судні Yavuz задіяно до 180 осіб. Роботи триватимуть ще 2,5-3 місяці. Судно здатне проводити бурові роботи на глибині понад три тисячі метрів.

«Сподіваємося, що після досягнення розрахункової глибини ми знайдемо газ», — сказав Донмез і нагадав, що розвідкою родовищ біля західних берегів Кіпру вже займається судно Fatih.

За словами турецького міністра, до розвідки нафтогазових родовищ у східній частині Середземного моря в цілому будуть залучені два бурових і два судна з підтримки сейсмічних досліджень.

Донмез підкреслив, що Анкара готова до кінця відстоювати власні інтереси та інтереси турецького Кіпру в морській зоні.

У червні стало відомо, що ЄС розгляне санкції проти Туреччини через буріння в Середземному морі. Кіпр вважає води, де Туреччина проводить буріння, своєю виключною економічною зоною, а Туреччина здійснює розробку родовищ.

Раніше повідомлялося, що вартість виявлених покладів природного газу біля узбережжя Кіпру становить 30-40 млрд доларів. Родовище Glaucus-1 у кіпрському Блоці 10 має поклади близько 5-8 трлн кубічних футів газу. Це третє найбільше у світі родовище газу, відкрите за останні два роки.

Своєю чергою Туреччина погрожує Кіпру через розвідку газових родовищ у Середземному морі.

Нагадаємо, МЗС Вірменії назвав провокацією дії Туреччини в водах Кіпру. Дії Туреччини жорстко засудив МЗС Греції і зажадав негайно припинити буріння. Саміт ЄС також висловив стурбованість «незаконної бурової діяльністю» Туреччини в Східному Середземномор’ї. США, в свою чергу, вважають дії Туреччини в територіальних водах Кіпру «провокаційним кроком».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net