Світ

Глава МЗС: вірменська сторона сконцентрувала увагу на фізичній безпеці кожного громадянина Карабаху

Мнацаканян12 травня виповнюється 25 років з дня вступу в силу Угоди про повне припинення вогню і військових дій в зоні карабаського конфлікту, укладеного Нагірним Карабахом, Азербайджаном і Вірменією. Міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян в інтерв’ю телеканалу ArmNews дав коментар щодо значущості цього документа в процесі мирного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту.

«Угода про припинення вогню 1994 року унікально, це єдиний договір, щодо якого зовнішньополітичні відомства країн-співголів робили заяви. Єдиний документ, який вказує на те, про що ми невпинно говоримо», — сказав Мнацаканян.

За його словами, цінність документа також в тому, що він відображає інтереси всіх сторін.

«Це документ для всіх», що в черговий раз доводить, що всі сторони грають свою роль у справі врегулювання конфлікту», — підкреслив міністр закордонних справ Вірменії.

Що стосується порушень режиму перемир’я, Зограб Мнацаканян нагадує, що за останні 25 років їх було багато, однак пік припав на квітень 2016 року (чотириденна війна – ред.).

Зниження ризиків в зоні конфлікту є пріоритетом для вірменської влади, підкреслив міністр, додавши, що і для цього необхідна участь всіх сторін.

«В Степанакерті люди живуть повсякденним життям, своїми турботами, любов’ю, справами — як і в будь-якому іншому місті світу. Різниця лише в тому, що лінія зіткнення в 15 кілометрах. І під загрозою знаходиться саме фізичне існування цих людей, наших співвітчизників. Це необхідно усвідомлювати чітко», — сказав Мнацаканян.

За його словами, вірменська сторона сконцентрувала увагу на фізичній безпеці кожного громадянина Арцаха.

«Ця загроза їх безпеці і випливає з цього питання статусу є для нас пріоритетними. Наскільки ми зможемо просунутися в цьому напрямку, це випробування для всіх нас», — зазначив міністр.

5 травня 1994 року з ініціативи Міжпарламентської Асамблеї СНД, Киргизької Республіки, ФС і МЗС РФ відбулася зустріч, в кінці якої представники Міллі Меджлісу Азербайджану, Верховної Ради Вірменії і Нагірного Карабаху підписали Бішкекський протокол, який містив заклик до припинення вогню в ніч на 9 травня 1994 року.

9 травня повноважний представник президента Росії в Нагірному Карабасі Володимир Казимиров підготував безстрокову угоду про припинення вогню, який того ж дня підписав Міністр оборони Азербайджану Мамедрафі Мамедов. 10 травня 1994 року в Єревані угоду було підписано міністром оборони Сержем Саргсяном, а 11 травня командувачем армією НК Самвелом Бабаяном. Перемир’я набуло чинності опівночі 12 травня 1994 року.