Світ

Греція стурбована дестабілізуючою роллю Туреччини в регіоні

Греція стурбована дестабілізуючою роллю Туреччини в регіоні. Про це заявив міністр оборони Греції Евангелос Апостолакіс, виступаючи на 35-му Конгресі Всесвітньої координаційної комітету Кіпрської боротьби у Вашингтоні, передає Ekathimerini.

За його словами, участь США в регіональних оборонних проектах посилає » послідовний і ясний» сигнал. «Я стурбований дестабілізуючою роллю Туреччини і проблемною позицією, вираженою в необґрунтованих твердженнях, які порушують наш національний суверенітет і права», — заявив Апостолакіс.

Зазначимо, що Туреччина постійно порушує повітряний простір Греції.

У березні цього року два турецькі винищувачі F-4 намагалися перешкодити польоту військово-транспортного вертольота Sikorsky, на якому прем’єр-міністр Алексіс Ціпрас летів на невеликій грецький острівець Агатонісі для того, щоб відзначити з його жителями національне свято Греції. Як повідомляється, два турецьких F-4, вторглися без надання плану польоту в район польотної інформації Афін (Athens Flight Information Region, FIR) в зоні між грецькими островами Самос і Кос на висоті 6000 футів (приблизно 1800 м), спробували наблизитися до військового вертольоту з грецьким прем’єром, який летів на висоті 2000 футів (600 м) поблизу острівців Агатонісі і Арки. Через це грецькому вертольоту довелося різко знизитися мало не до 100 футів (близько 30 м), здійснюючи маневри. На перехват турецьких винищувачів, наблизилися до вертольота прем’єра на відстань 4 миль (близько 6,5 км), піднялися грецькі F-16, які у відповідності з міжнародною практикою змусили порушників покинути грецьке повітряний простір.