Економіка

Ірак створює власний спеціальний фінансовий механізм для торгівлі з Іраном

Ірак створює власний спеціальний фінансовий механізм (SPV), щоб погасити свою заборгованість перед Іраном і продовжити імпорт життєво важливого газу та електроенергії, передає Mehr.

За словами трьох високопоставлених іракських чиновників, в даний час країна розробляє фінансову лазівку, аналогічну європейського фінансового механізму, для оплати імпортованої іранської енергії в іракських динарах.

Ірак залежить від іранського газу і електрики і намагається уникнути повторення насильницьких акцій протестів з приводу нестачі електроенергії, які обрушилися на Басру і інші міста в минулому році. В даний час Ірак має непогашений борг у розмірі близько 2 мільярдів доларів, заявив міністр нафти Ірану Биджан Намдар Зангане.

Згідно з новим механізмом іракський уряд буде платити Ірану за газ, вносячи гроші на спеціальний банківський рахунок всередині Іраку в іракських динарах. Іран не зможе зняти гроші, але зможе використовувати їх для покупки товарів за межами Іраку.

Іракський SPV, швидше за все, буде створений в торговому банку Іраку. Джерело повідомило, що банк брав участь у переговорах, але рахунок поки не відкритий.

Один чиновник сказав, що Ірак стане чимось на зразок «банкомату Ірану» в рамках нового механізму, за допомогою якого Тегеран, ймовірно, буде імпортувати товари з-за меж арабської країни.