Економіка

Китай має намір скласти чорний список «ненадійних» іноземних компаній

Китай має намір скласти чорний список «ненадійних» іноземних компаній і приватних осіб, завдавши відповідь США у зв’язку з санкціями проти телекомунікаційного гіганта Huawei, передає AFP.

Представник міністерства торгівлі Гао Фен повідомив, що до списку увійдуть «іноземні підприємства, організації або приватні особи, які не дотримуються ринкові правила, відхиляються від духа контракту, вводять блокади або припиняють поставки продукції китайським підприємствам в некомерційних цілях і завдають серйозної шкоди законним правам та інтересам китайських підприємств». За його словами, список буде опублікований найближчим часом.

Судячи з усього, цей крок Китаю спрямований на надання тиску на іноземні компанії з метою підтримки комерційних відносин з Huawei. Вашингтон, як повідомляється, також розглядає питання про включення китайських фірм в свій чорний список за передбачувані порушення прав людини.

Google, чия операційна система Android життєво важлива для телефонів Huawei, входить в число компаній, які оголосили, що підкорятися санкцій США.

«Деякі іноземні організації порушили ринкові правила і дух своїх контрактів, щоб припинити поставки і вжити інші дискримінаційні дії проти китайських компаній, що завдають шкоди їхнім законним правам і інтересам і загрожують національній безпеці та інтересам Китаю», — сказав Дат.

Сполучені Штати стверджують, що компанія Huawei має тісні зв’язки з урядом Китаю, і попереджають, що її обладнання може стати «троянським конем» для китайських спецслужб.

Huawei — другий у світі виробник смартфонів і лідер в розробці мереж 5G наступного покоління — категорично заперечує звинувачення.