Світ

Один із найбільших телескопів у світі побудують на Канарських островах

Уже скоро розпочнеться будівництво тридцятиметрового телескопа від якого відмовилися гавайці.

Фахівці з Канарського інституту астрофізики розповіли, що вони займаються будівництвом Тридцятиметрового телескопа (Thirty Meter Telescope, TMT), який стане одним із найбільш потужних сучасних інструментів із вивчення космосу, інформує Ukr.Media.

Нещодавно вчені отримали дозвіл на будівництво телескопа, хоча про проєкт було відомо вже кілька років.

Спочатку планувалося, що телескоп буде перебувати на Гаваях. Апарат хотіли помістити на вершину вулкана Мауна-Кея, але місцеві жителі виступили з протестами, бо це місце вважається священним.

Астрономи прислухалися до місцевого населення та прийняли рішення перенести обсерваторію на острів Пальма, що входить в Канарський архіпелаг.

На Гаваях вже є відома всім обсерваторії Кека, телескопи якої зібрали багато корисної інформації. «Пора розширювати наші горизонти», — сказано в оголошенні астрономів.

На острові Пальма зараз є кілька телескопів, тому влада Канарських островів активно допомагатимуть у будівництві нового ТМТ. Острови в цьому архіпелазі вважаються одними з кращих місць у світі для спостереження за глибоким космосом завдяки своїм чудовим погодним і повітряним умовам.

Великий розмір дзеркала планованого телескопа означає, що він буде збирати більше світла, дозволяючи йому бачити слабкі, далекі об’єкти, такі як зірки та галактики.