Економіка

Падіння автовиробництва у Великобританії в квітні стало рекордним за 10 років

Випуск автомобілів у Великобританії в квітні впав на 44,5% щодо того ж місяця минулого року, оскільки компанії припиняли виробництво із-за спочатку запланованого на 28 березня закінчення виходу країни з Європейського союзу (Brexit), передає Інтерфакс.

За даними британського Товариства виробників і продавців автомобілів (SMMT), в минулому місяці в країні було випущено 70,971 тис. машин проти 127,97 тис. роком раніше. Падіння стало рекордним з часів фінансової кризи десять років тому.

У лютому виробництво машин знизилося на 15%, в березні — на 13%. З початку поточного року в країні було випущено 441,26 тис. автомобілів, що на 22,4% нижче показника за аналогічний період 2018 року.

Зазвичай автовиробники проводять зупинку виробництва і йдуть на канікули в літні місяці, проте цього разу багато великих компаній перенесли це на більш ранні терміни. До їх числа увійшли Jaguar Land Rover, BMW і Peugeot, повідомляє The Guardian.

В цілому в Європі в квітні падіння продажів автомобілів було відзначено за підсумками восьмого місяця поспіль, в тому числі через слабкий попит у Великобританії, обумовленого Brexit.

За прогнозом дослідницької фірми AutiAnalysis, за підсумками всього 2019 року виробництво машин в Британії може впасти приблизно на 11%.

На частку автомобільної промисловості припадає близько 9% загального обсягу виробництва Великобританії, п’ятої за величиною економіки світу.