Економіка

Пашинян підбив підсумки року прем’єрства

ПашинянНаціональні Збори Вірменії 8-го травня 2018 року більшістю голосів з другої спроби обрала Нікола Пашиняна прем’єр-міністром Вірменії. Через рік Пашинян вирішив підвести підсумки свого прем’єрства, привівши 100 фактів про нову Вірменії. Агентство «Новини-Вірменія» представляє самі ключові з них.

Фінансово-економічний блок

За словами Пашиняна, за підсумками 2019 року очікується, що дохідна частина бюджету буде перевиконана не на 40 млрд драмів, а на 62 млрд драмів, а за підсумками першого кварталу цього року доходи бюджету зросли на 25%.

З 1 липня зарплата військовослужбовців зросте приблизно на 30%, а зарплата вчителів з 1 вересня — приблизно на 20%.

В результаті змін в обов’язковій накопичувальній пенсійній системі з 1 липня зросла зарплата 209 тисяч осіб. Ще у 200 тисяч осіб зарплати підвищаться в результаті змін у Податковому кодексі.

Світовий банк ратифікувала документ про співпрацю між Вірменією і СБ на 2019-2022 роки, в якому обговорюється співробітництво в різних сферах на $500 млн. З Міжнародним валютним фондом погоджено проект Stand By на суму $250 млн. За станом на 27 квітня 2019 року обсяг покупок державних облігацій фізичними особами склав 6,3 млрд. драмів, збільшившись порівняно з аналогічним періодом минулого року на 2,2 млрд.

Старт економічної революції у Вірменії вдалий: влада повернула бізнесу близько $300 млн.

Поліпшення умов для військовослужбовців

5,7 млрд. драмів було виділено з резервного фонду для забезпечення військових пенсіонерів житлом, а зобов’язання держави перед бенефіціарами, які проживають у регіонах, будуть повністю виконані. Ці зобов’язання також будуть частково виконані для бенефіціарів в Єревані.

Електроенергією забезпечено 47 прикордонних позицій, 73-забезпечені водопостачанням. Близько 180 бойових позицій були забезпечені холодильниками, ще 45 — холодильники будуть надані найближчим часом. Близько 380 пральних машин були надані військовим частинам. Уздовж кордону встановлено 136 нових сучасних пристроїв відеоспостереження.

Військовослужбовцям та сім’ям загиблих військовослужбовців надано 410 квартир. У разі ненадання військовослужбовцю за контрактом службової квартири за місцем обслуговування сума компенсації за оренду інших житлових приміщень була збільшена в середньому на 24%. У новобудовах військовослужбовцям у безкоштовне користування були надані 107 квартир.

Освітня сфера

На створення робототехнічних груп та інженерних лабораторій у загальноосвітніх закладах в 2018 році було виділено близько 186 млн. драмів, а в 2019 році — 352 млн. драмів, в результаті чого в першому кварталі 2019 року діяло 263 робототехнічних групи та інженерні лабораторії. У них складається близько 6.5 тис. учнів-у порівнянні з 2017 роком їх число збільшилося на 2.5 тис. осіб.

Доступна медицина

Вартість стентування серця знизилася до 250 тис. драмів. У програму «Stent for life» були внесені зміни, в результаті чого в неї було включено медикаментозне стентування. З 1 лютого діє програма безкоштовного лікування хворих з гострим ішемічним інсультом, у результаті чого 85 осіб отримали безкоштовну медичну допомогу.

Близько 230 тис. громадян з соціально незахищених і особливих груп почали користуватися поліпшеним пакетом лікарняної допомоги, включає 18 новітніх дорогих послуг.

Стоматологічна допомога надається безкоштовно для інвалідів 1-ї категорії, дітей до семи років, а також декількох інших груп населення.

Хірургічне лікування злоякісних пухлин здійснюється з державного бюджету. Було закуплено 15 дитячих протипухлинних препаратів. Деякі з цих препаратів вже надаються пацієнтам, а інші знаходяться на митних складах. ($1 — 481,96 драма).