Світ

Пентагон: С-400 були спроектовані із завданням «збивати саме такі літаки. як F-35»

Постачання російських комплексів С-400 Туреччини може мати руйнівні наслідки для програми винищувача п’ятого покоління F-35. Про це в ході виступу в Атлантичній раді заявила помічник глави Пентагону Кетрін Уилбаргер, передає РБК. «Росія пропонує Туреччині придбати системи С-400… Завершення цієї угоди може бути руйнівним не тільки для програми F-35, в якій Захід реалізував всі свої можливості у сфері авіації, але і потенційно підірвати співробітництво Туреччини з союзниками по НАТО, що є ключовим аспектом захисту [Північноатлантичного] альянсу», — сказала вона.

Уілбаргер підкреслила, що ЗРК С-400 були спроектовані із завданням «збивати саме такі літаки. як F-35». Представник Пентагону нагадала про побоювання, що російські військові з допомогою систем відстеження цілі, що діють у складі комплексу, зможуть отримати дані про новітні винищувачах. На думку Уілбаргер, «складно уявити, що Росія не спробує отримати для себе користь з такої можливості».

22 травня телеканал CNBC з посиланням на джерела повідомив, що США поставили Туреччини двотижневий ультиматум — Анкара або відмовляється від покупки С-400, або вийде з програми створення винищувачів F-35 і може стати об’єктом санкцій США і заходів з боку НАТО.

Туреччина брала участь у програмі створення винищувачів F-35 і замовила 100 таких машин. Передача першого F-35 відбулася вже в червні 2018 року, проте межі США він не покинув. Через постачання російських С-400 до Туреччини в Конгресі США і Держдепі раніше пригрозили санкціями проти Анкари. 1 квітня 2019 року США перестали поставляти в Туреччину обладнання для F-35.

29 травня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що постачання російських систем ППО С-400 в Туреччину ведеться раніше спочатку запланованих термінів.