Світ

Президент Грузії назвала недоцільним будівництво військової бази США в країні

Саломе ЗурабишвилиБудівництво американської військової бази в Грузії недоцільно і може бути сприйнято як провокація. Про це президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила в інтерв’ю грузинській редакції радіостанції «Голос Америки».

«Я не стала б рекомендувати робити це. Ця країна знаходиться в такому місці, де необхідно посилити безпеку. Немає необхідності робити такі кроки, які можуть бути сприйняті як провокація. І разом з тим я не думаю, що Сполучені Штати готові мати тут базу, яка приверне увагу не тільки Росії, але і терористичних рухів, які дуже активно представлені в нашому регіоні », — сказала Зурабішвілі.

За її словами, Грузія повинна поглиблювати відносини з США, але не робити таких кроків, які спровокують інші країни.

Грузію і США пов’язує оформлена в 2009 році Хартія про стратегічне партнерство. Тбілісі з 1994 року інтенсивно співпрацює з НАТО і не раз заявляв про бажання вступити в альянс. У серпні 2015 року на військовій базі в Крцаніси поблизу Тбілісі відкрито Спільний центр тренувань і оцінок Грузія — НАТО.

У 2016 році в Тбілісі відкрили Школу інституційного відродження оборони, в травні 2018 року за участю США в селищі Вазіані поблизу Тбілісі відкрився Центр бойової підготовки за аналогом німецької бази Хохенфельс, призначений для перепідготовки грузинських військовослужбовців в рамках програми оборонної готовності. У квітні цього року міністр оборони Грузії Леван Изора виступив з пропозицією надати США і країнам НАТО грузинську військову інфраструктуру для проведення навчань.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net