Прогрес

Програма ООН з навколишнього середовища опублікувала щорічну доповідь про обсяги викидів в атмосферу

Без проведення оперативних і рішучих заходів температура на планеті до 2100 року підвищиться на 3,2 °C, повідомляють укладачі тривожного звіту, інформує Ukr.Media.

Програма ООН з навколишнього середовища опублікувала щорічну доповідь про обсяги викидів в атмосферу. 168-сторінковий документ підготовлено 57 провідними представниками 33 науково-дослідних інститутів 25 країн. Автори звіту настійно рекомендують главам держав вжити невідкладних заходів — тільки так можна обмежити зростання глобальної температури до 2100 року 1,5-2 градусами.

«Нам відомо все, що необхідно знати. Висновки науки однозначні і звучать досить тривожно. Але при цьому ми розуміємо, що у нас є всі технологічні інструменти вирішення проблеми, принаймні для короткострокової і середньострокової перспективи», — пишуть вчені.

За словами професора Габріеля Філіпелли, різниця в потеплінні на 2 або 3,2 градуси тільки здається незначною:

«З точки зору математики можна подумати, що ми просто жонглюємо цифрами, але в цих цифрах закладений глибокий сенс. Підвищення температури навіть на долю градуса загрожує катастрофічними наслідками для найуразливіших держав. І це зовсім не перебільшення».

Рівень діоксиду вуглецю збільшився на 46% у порівнянні з доіндустріальною епохою, тобто приблизно з 1750 року. Половина цього збільшення припадає на останні 30 років.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net