Світ

Єреван був і залишається гарантією безпеки Карабаха і його народу – заява МЗС

МИДМЗС Вірменії виступив із заявою у зв’язку з 25-річчям угоди про припинення вогню, підписаної між Нагірним Карабахом, Азербайджаном і Вірменією.

Вірменське зовнішньополітичне відомство нагадало, що 12-го травня 2019 року виповнюється 25 років встановленню режиму перемир’я між Арцахом, Азербайджаном і Вірменією. Підписаний 5-го травня 1994 року між главами парламентів Арцаха, Азербайджану та Вірменії Бішкекський протокол проклав шлях до припинення військових дій і невдовзі за цим підписання в 1994 і 1995 рр. тристоронніх угод про припинення вогню», — наголошується в заяві.

«У зв’язку з 25-річчям встановлення перемир’я підтверджуємо свою оцінку і глибоку вдячність за зусилля посередників, особливо Росії, що зіграло найважливішу роль у справі укладення цих документів. Надалі ці угоди і їх значення були оцінені і схвалені міжнародним співтовариством, зокрема, на Будапештському саміті 1994 року», — наголошується в заяві.

У МЗС зазначили, що народ Нагорного Карабаху продемонстрував свої непохитні можливості протистояти і захиститися від руйнівної агресії Азербайджану і загроз етнічних чисток і знищення в 90-х роках, створити міцні основи демократичного суспільства, і вільно визначати свій політичний, економічний, соціальний і культурний розвиток, спрямований на повноцінну реалізацію права на самовизначення.

«Вірменія була і залишається гарантією безпеки Арцаха і його народу», — підкреслюється в посланні.

У вірменському зовнішньополітичному відомстві заявили, що у світлі триваючих порушень режиму припинення вогню з боку Азербайджану і, зокрема, агресії проти Арцаха в квітні 2016 року, угоди про перемир’я 1994 і 1995 років продовжують залишатися в силі, будучи міцною основою проти застосування сили і відновлення військових дій, що матиме катастрофічні наслідки для всіх народів регіону.

Співголови Мінської групи ОБСЄ в своїй заяві від 16-го травня 2016 року підтвердили своє сприяння угодам про припинення вогню 1994-95 років і підкреслили важливість їх поваги.

«Вірменія продовжує дотримуватися букви і духу угод про перемир’я 1994-95 рр. Більш того, ці угоди продовжують служити опорою не застосування сили і забезпечення реального прогресу в переговорах з врегулювання нагірно-карабахського конфлікту під егідою міжнародно визнаного посередництва МГ ОБСЄ», — наголошується в заяві.

У МЗС заявили, що домовленості про дотримання режиму припинення вогню, досягнуті в травні 2018 року в Душанбе, вказують на важливість політичної волі у забезпеченні перемир’я і зниження ризику ескалації.

«Останнім часом зареєстровані випадки порушення режиму припинення вогню, внаслідок яких було тяжко поранено двох військовослужбовців Армії оборони Арцаха і один солдат ЗС Вірменії, відповідно, на лінії зіткнення і на кордоні. Ці сумні інциденти підтверджують важливість дотримання і зміцнення режиму перемир’я. Особливі засоби, зокрема, досягнуті в 2016 році на самітах в Санкт-Петербурзі і Відні домовленості, повинні бути втілені в життя», — наголошується в документі.

У зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що 25-річчя встановлення режиму припинення вогню свідчить про достовірність і дієздатності тристоронніх угод 1994-95 рр., а також про необхідність повноцінного залучення Нагірного Карабаху для довгострокового вирішення конфлікту.

«Ця дата стимулює всі сторони до мирного врегулювання під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ. Вірменія продовжує повністю дотримуватися тривалого миру, що не раз підтверджувалося з боку прем’єр-міністра Нікола Пашинина, в тому числі, в рамках останнього саміту, що відбувся 29-го березня 2019 року у Відні», — резюмується в листі.