Світ

США погрожують геть позбавити Туреччину винищувачів F-35

авиацияВашингтон остаточно виключить Туреччину з програми поставок винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління F-35, якщо Анкара закупить російські зенітні ракетні системи С-400. Як передає РІА Новости, про це журналістам заявив виконуючий обов’язки глави Пентагону Патрік Шенахан.

За словами Шенахана, він обговорював ситуацію з участю Туреччини в цій програмі з керівництвом компаній Lockheed Martin і United Technologies. За підсумками зустрічі позиція американської сторони не змінилася — Вашингтон не піде на поступки Анкарі та продовжить «реалізовувати плани з точки зору просування» програми F-35, додав в.о. міністра оборони.

Він нагадав, що Анкарі в будь-якому випадку доведеться вибирати між F-35 і C-400, і зазначив, що дедлайну по даному рішенню немає.

Шенахан також підкреслив, що Туреччина залишається стратегічним партнером США, і ситуація навколо російських і американських озброєнь не вплине на становище бази ВПС США Інджірлік.

Анкара має намір придбати не менше ста літаків F-35 Lightning II. Закупівля проводиться в рамках багатонаціональної програми розробки F-35 під егідою США, до якої Анкара приєдналася в 2002 році. Конгрес США раніше заявляв, що має намір припинити постачання винищувачів Туреччини через плани Анкари придбати російські ЗРК С-400.

Туреччина, у свою чергу, заявила, що не відмовиться від планів купувати С-400 і що перша партія систем ППО повинна надійти в країну в липні. США стверджують, що системи С-400 несумісні зі стандартами НАТО і загрожують санкціями за їх можливе придбання.