Світ

Тбілісі і Баку на межі скандалу через монастирського комплексу на кордоні

монастырьВлада Азербайджану вже третій день як перекрили монастир Удабно комплексу Давида-Гареджі (грузино-азербайджанська межа) і не впускають туди духовних осіб. Про це журналістам заявив архімандрит монастиря Кіріон (Оніані), передає «Новини- Грузія».

За його словами, азербайджанські прикордонники встановлюють на стежках навколо монастиря забороняють і попереджуючі знаки. На думку Киріона, становище погіршилося після візиту президента Грузії Саломе Зурабішвілі в Азербайджан в лютому 2019 року.

Перебуваючи в Баку, глава грузинської держави висловилася за якнайшвидше завершення роботи з делімітації та демаркації кордону між Грузією і Азербайджаном. Було відзначено, що питання буде вирішене до кінця року.

Грузинська сторона вважає спірною територію, на якій розташований грузинський середньовічний монастирський комплекс Давид Гареджі і село Ерісімеді (близько 60 кілометрів на південний схід від Тбілісі). Головним монастирем вважається лавра Св. Давида, яка знаходиться на північно-східному схилі гори, що розділяє Грузію та Азербайджан. Частина комплексу і монастир Удабно знаходиться на південно-західному схилі гори на території, яка відноситься до Азербайджану. Належність діючого монастиря, який відвідують десятки тисяч паломників і туристів, є резонансною і болючою темою для громадськості Грузії.

МЗС Грузії сподівається на розуміння Азербайджану

Заява з приводу подій навколо Давид-Гареджі вже зробили в міністерстві закордонних справ Грузії. Комунікація з азербайджанською стороною йде в дуже партнерської атмосфері, однак рішення таких питань потребує певного часу, — заявив представник зовнішньополітичного відомства Володимир Константініді.

МЗС Грузії закликає всіх утриматися від емоційних дій та заяв, оскільки це перешкодить процесу переговорів.

«За нашою інформацією, азербайджанські прикордонники обмежили перехід на ту сторону хребта. У зв’язку з цим питанням ми, як міністерство закордонних справ, так і відповідна служба охорони кордону, вже йде активна комунікація. Ми працюємо над врегулюванням питання, щоб безперешкодно відбувалося пересування пілігримів, туристів і пастви », — заявив Константініді.

«Ви знаєте, що ми перманентно просимо враховувати наші інтереси на всьому периметрі кордону і на даній ділянці. Ми сподіваємося, що азербайджанська сторона поставиться до питання з розумінням і буде діяти конструктивно », — підкреслив Константініді.

Азербайджанські прикордонники розташовані поблизу монастирського комплексу Давид-Гареджі з травня 2012 року.

Добросусідство по — азербайджанські

Влада Азербайджану прийняли рішення відкрити шлях до монастиря Удабно в Давид-Гареджі, повідомляє Громадське телебачення Грузії.

МЗС Грузії вів переговори з Азербайджаном в зв’язку з тим, що азербайджанська сторона перекрила доступ до одного з монастирів на території печерного комплексу і лаври Давид-Гареджі, розташованого вздовж спірної ділянки кордону.

«Як тільки ми дізналися про цю інформацію, ми миттєво зв’язалися з нашими азербайджанськими колегами. Я розмовляв з моїм колегою. На даний момент ситуація врегульована. За нашою інформацією, влада Азербайджану прийняли рішення відкрити пункти, які були закриті », — заявив Давид Залкаліані.

За його словами, в майбутньому обов’язково продовжиться робота над тим, щоб більш інтенсивно розглядати проблему, пов’язану з процесом встановлення меж Грузії і Азербайджану.

Процес делімітації і демаркації був припинений через здійснення азербайджанською стороною відповідних змін до грузино-азербайджанської міжурядової комісії.

«У найближчі дні ми будемо розмовляти про це і процес почнеться. Ми сподіваємося, що це питання обов’язково буде врегульовано шляхом двосторонніх переговорів. Це не перший подібний інцидент. Ви знаєте, що такі інциденти траплялися, але на цьому етапі важливо сказати, що в результаті активної комунікації з азербайджанськими партнерами ця проблема вичерпана », — підкреслив Залкаліані.

У Грузії з Азербайджаном є загальна державний кордон протяжністю 446 кілометрів, третина якої поки що не делімітований. Двостороння грузино-азербайджанська міжурядова комісія з делімітації та демаркації державного кордону була створена в 1996 році.