Світ

Турецька опозиція оскаржила підсумки президентських виборів

выборыОсновна опозиційна Народно-республіканська партія (НРП) Туреччини подала апеляцію до Центрвиборчкому щодо скасування підсумків президентських виборів 24 червня 2018 року, на яких переміг чинний президент країни Тайіп Ердоган, заявив заступник голови партії Мухаррем Эркек, передає РИА Новости.

У понеділок ЦВК Туреччини прийняла рішення скасувати підсумки виборів мера Стамбула, на яких переміг кандидат від НРП Екрем Імамоглу, повторні вибори призначені на 23 червня. За словами представника правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР) у ЦВК Реджепа Озеля, скасування підсумків виборів пов’язана з тим, що деякі члени виборчих комісій на дільницях були призначені не з числа держслужбовців, а також за наявності непідписаних протоколів.

«Якщо перемога Экрема Имамоглу була з порушеннями, значить, перемога Тайіпа Ердогана на президентських виборах теж була з порушеннями. Якщо ви анулювали мандат Імамоглу, значить, повинні анулювати і мандат Ердогана, а також перевірити всіх осіб, які виконували обов’язки на виборчих дільницях при голосуванні 24 червня. В обох випадках були однакові умови і правила. Якщо ви хочете зберегти справедливість, ви повинні скасувати підсумки виборів 24 червня. Про це ми і подали апеляцію», — сказав Еркек журналістам.

Имамоглу на минулих 31 березня виборах мера Стамбула набрав 48,8% голосів, випередивши на 13729 голосів свого суперника, кандидата від ПСР, найближчого соратника турецького лідера Тайіпа Ердогана, екс-прем’єра і екс-спікера парламенту Туреччини Біналі Йилдирима, отримав 48,55% голосів. Після оскарження ПСР підсумків виборів ЦВК провів перерахунок на кількох виборчих дільницях, проте принципових змін це не принесло. Імамоглу 17 квітня вступив на посаду, але ЦВК задовольнила апеляцію ПСР про скасування підсумків виборів через порушення.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net