Світ

У МАГАТЕ вважають, що Іран не порушує основних положень ядерної угоди

Іран залишається в рамках основних положень, встановлених ядерною угодою. Про це, як повідомило в п’ятницю агентство Reuters, йдеться в квартальній доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

За його відомостями, в документі наголошується, що Іран не перевищує узгоджених обмежень по виробництву і рівню збагачення урану.

У червні минулого року Іран повідомив МАГАТЕ про початок процесу, спрямованого на збільшення потенціалу країни зі збагачення урану, передає ТАСС.

Ситуація з ядерною угодою

8 травня 2019 року президент Ірану Хасан Роухани заявив про офіційне припинення з 15 травня виконання Тегераном частини своїх зобов’язань щодо ядерної операції у відповідь на односторонній вихід з неї США і на те, що учасники СВПД не виконують свої зобов’язання. 20 травня Іран оголосив про збільшення в чотири рази ступеня збагачення низькозбагаченого урану.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з Вашингтона СВПД, а в листопаді були відновлені антиіранські санкції включають заборону на закупівлю нафти. Угода була укладена в 2015 році і обмежувала ядерні розробки Ірану в обмін на скасування санкцій Радбезу ООН і однобічних обмежувальних заходів США і ЄС.